Thursday, December 3, 2015

mak ayah datang sini

bahagia bila mana mak Dan ayah depan mata
bahagia bila mana belanja mak ayah sampai kering
tapi tak risau esok macam mana
bahagia bila mak tak jemu tanya Ada duit ke tak
bahagia bila mana aku kata Ada walau hakikatnya poket sudah kering

bahagia sebab bahagia kan mak ayah

cukup.

Tuesday, December 1, 2015

Stokin

bulan lepas pergi berkelah dekat air terjun gabai...dengan budak2 PALAPES. tu je kawan yang dekat, ada masa dan ada waktu nak pergi bersuka ria dengan aku. Bukan nak tulis pasal tempat atau bertapa kenyang nya makan makanan yang aku masak *ehem, tapi nak cerita pasal teguran. 

dah duduk2 bersantai atas batu aku cakap

kaki ni zaman PALAPES duk menggelupas, sebab selalu duk pakai kasut  kot * alasan disebalik aku malas nak sapu losyen

dulu masa PALAPES duk pakai spike boot, kasut kawad, ni da kerja asyik duk pakai safety shoe je

kaki kau kering ni, pakai la stokin. kata dia

aku pakai la stokin, takkan pakai kasut tak pakai stokin. 

maksud aku pakai selamanya *selamanya tu maksudnya tutup aurat. 

ehem. 

jom pergi mandi he he he.

(T_T)

i used to pray, ya Allah bagi la kaki aku duk menggelupas selalu agar aku tidak beralasan lagi untuk berstokin. 

urmmmmm...

p/s pakai vaseline sebelum tido. bungkus ngan stokin, dengan izin Allah kaki tak kering menggelupas dah. 




Tuesday, November 24, 2015

Second resign letter

semalam bos panggil minum sama.GM dan PM, over 30 years experience in construction. 

GM kata you go have a rest and may be after prayer you think what i said. 

2 jam dia cakap, dua je aku ingat. 

1. you are not mentally capable because of young age and gender. 

the feeling was like 

*throwing shit

eat it. 

2. even if you are a woman, you can be a bos. *mention few name. 

I was like

said i will be a king with this kind of expectation. 

no thanks. never think of it. 

aku supervisor
aku Project Executive 
aku site manager

no thanks

i can't handle the load of works. 

*cakap boleh keje under stress

pfftttttttttt. 

jangan cerita pengaman keje kau yang 3 orang jaga site besar. if every one know their responsibility aku pun boleh hidup. masalahnya tanggungjawab orang lain jadi tanggung jawab aku. 

memang la kau tak blame kalau ada apa2 masalah tapi masalahnya aku yang konon2 bertanggungjawab ni tak boleh nak feeling okay kalau tanggungjawab tak selesai. 

dah tanggung mesti la kena jawab. hari ni kau tak tanya. esok lusa kalau kau ungkit?

pffttttttt






Monday, November 23, 2015

...

23.11.15

Surat resign kedua

letak atas meja bos

padan muka tak boleh reject surat resign aku.

ha ha ha

berani mati, hutang keliling pinggang.

kerja back up belum cari.

Sunday, November 22, 2015

...

kerja.

bila mood dah tak ada 

every little things taste like shit. 

nanges. 

Thursday, November 19, 2015

Rejected


19.11.2015

surat resign pertama dalam hidup. 

bos reject. 

suka hati je dia reject surat resign. 

pfftttttt..

Wednesday, November 18, 2015

Sigh!

tahi. 

datang keje nak nangis

tengok bos nak nangis

tahi. 

Pemarah

most of my friends said 

you look old, mature, sangat kakak2 even worse macam makcik2 

sebab dari sekolah sampai sekarang, kira  yang level umur sama mesti cari aku untuk support. 

padahal dorang tak tahu aku punya manja cememe, suka nangis datang tak kira waktu. tapi nangis sendiri2 la

and bukti paling betul bahawa aku ni sebenarnya tak lah mature sangat adalah

i still can not control my anger. suka kelam kabut, cermerkap. cakap sekarang menyesal kemudian hari. 

but that makes me an angrier person, hurmmm...

need to be in control. serious!

Monday, November 16, 2015

mak dan ayah

macam mana sayang kasih mak/ayah pada kami adik beradik tanpa pilih kasih, macam itu la sayang kasih saya pada mak dan ayah. tak kan pilih satu darinya. tak kan ada mak atau ayah. 

you come togather! 

Wednesday, September 30, 2015

sejuk beku

Hari ni keluar site pukul 9 malam. Jalan pergi tempat parking dengan laki orang bawah bintang2 bertaburan. tak romantik sebab dia laki orang. 

Drive balik rumah, singgah pam minyak ( minyak naik harga start 12 malam). pandu lagi sampai rumah 9.40 malam. perut lapar, ketuk bawang putih, potong tomato degan cili padi, campak megi Kari dengan telur sebiji. 5 minit dah masuk dalam mangkuk siap untuk dimakan. 

tak. ni bukan cerita ngorat laki orang. 

tak. ni bukan artikel kutuk kerajaan sebab minyak naik harga

tak. ni bukan kongsi resepi masak megi kari

ni cerita pasal bertapa aku harap laki aku nanti bole makan megi kari sedap tiap kali aku balik kerja matahari sudah tenggelam. 

aku tak harap dia masak untuk aku sebab aku tak nak nampak jahat disitu. 






hari ni megi Kari. 

besok mungkin nuget ramly

Lusa kita makan sosej dengan ketang

esok2 kita makan lagi makanan sejuk beku

setiap kali saya balik keje malam.

ahah! 

Monday, September 21, 2015

People

The most important people who I love. 

Parents
Mak
Ayah

Siblings
Adik
Angah
(apparently i love my adik more that my angah) hah! memang aku pilih kasih pun

Friends

MJSC Jeli
Nadwa
Intan
Azie
Yana
Shalu
Win
Zurin

Nadia - she is not one of the gang but she is one of us (Nadwa, Intan, Nadia, Me)
Diela- Sahabat jauh di mata, sahabat dekat dihati. 

PLKN
Nadia (one of my friends at MJSC Jeli)

Matriculation
Yana
Tikah 
Kak Ros
Suaidah
Am
YB (she is the one who always sit next to me at the second semester- her real name is Amirah)

UTHM

BPC
Che Na
Kak Ida 

Palapes
Mariam (matriculation classmate)
Hasno
Meor
Reza
Kak Aimi
Sal
Aning
Dong
Kak Umai

Workplace
Idfan
Zafiq
3 Boses ( Chan, Cheow, Lim)

Love the OTHERs too but in the next level. Memang aku pilih kasih pun. Huh!

Future
Him & They



Friday, September 11, 2015

Dosa

Aku rasa aku makin jauh dari Tuhan. 

"Kenapa?"

Sebab aku amalkan dosa kecil. 

"Jadi?"

Aku tak nak Allah lupa pada aku. 

"Dosa ni macam MLM."

"Bila kau buat satu akan ada lagi satu, ikut belakang."

"Macam pantun Melayu,"

"Siakap senohong ikan gelama duri
Bercakap bohng lama-lama mencuri"

"Hari ni satu titik hitam, "

"Cukup rajin kau buat dosa. Hati merah dah tak nampak."

Nak satel balik macam mana?

"Kau rasa?"

Takut dengan Tuhan. 

Heh, 

Tau takpe. Work on it. For yourself. Please!
 

Monday, September 7, 2015

1

hari-hari berlalu dengan kerugian sebab aku ni manusia pelupa. momen indah macam tv dah habis siaran. nampak warna tapi gitu-gitu saja. ingat-ingat lupa bzzzzzzz... cakap pasal lupa sesungguhnya fakta buat aku gembira tersangat-sangat. sebab sekelip mata aku rasa aku berada dalam kelompok orang bijaksana. tahukah anda bahawa semakin tinggi IQ seseorang semakin bertambah penyakit lupanya. tak tahu kenapa. tak google pun. sebab fakta ni cukp buat aku gembira. bila cakap IQ tinggi rasa aku ni setaraf doktor-doktor. pandaaaiiii sangat :").

jadi hari ini, aku set up meja jepun sebelah katil letak laptop, susun speaker. walaupun meja ni buat bilik aku jadi kecik dan semak, tapi ni pelaburan untuk masa hadapan. masa yang akan buat aku senyum kambing bila baca bertapa bodohnya hidup dulu-dulu aku ni. tak nak buat azam sebab pasti bin kompem tak akan tercapai. buat usaha kecil saja. B). nak menulis...banyak-banyak walaupun merapu.

eyh macam azam je. kbye.



Sunday, August 9, 2015

zauj mana kamu ha?

this few days i keep thingking about looking for zauj hahaha. what kind of zauj i want, how he will treat my parent, my family. blurrrgghhh...actually im not into it..not really. this is surrounding pressure..my friends getting married, my parent ask me wether i have any special boyfriend, all makcik2 asking me sudah kerja, kena kawen..pffftt. aku yang belum ready nak kawen terus pikir2 mana aku nak cari jodoh. this isnt good at all. do they know that they are giving me pressure here. *hard breathing

frankly i think im not even ready for that yet. im 24...not into andartu space. my friends married doenst give me sign that i also have to find my zauj.  when i said i want to enjoy my life, they was like u know zura marriage is the happiest thing that could happen to you. when you get married you will like, kenapa aku tak kawen awal2 hurmmmm...and i was like kalau aku kawen aku tak bole bangun lambat, kena masak bagi laki makan selalu, tak boleh selekeh2, kena cantik2 selalu, kena mintak kebenaran untuk semua benda, tak boleh lepak kawan, tak bole slept over bersepah2. have to tolerate with someone yang even aku tak kenal langsung...that is sooo much pengorbanan...and he will do the same too..i wish. sabo je la. 

keep thinking and praying :)


awak yang jumpa jodoh macam magical gitu, tahniah sebab semalam dah risik. like you said find someone yang sayang kita lebih, then youll be happy. aku dok harap ada orang dok stalk aku dalam diam, diam2 simpan sayang untuk aku sampai melimpah2 hingga tunggu masa nak jumpa parent aku. ehem. haha. 

Sunday, July 12, 2015

looking for zauj

once my pj teacher said. find someone who loves you more than you do. ull be happy forever. 


Saturday, July 11, 2015

aku cari bahagia

hidup gembira macam mana sekalipun
sebenarnya kita hanya mahu bahagia
gelak kuat mana sekalipun
hati belum tentu ketawa sama
kalau bahagia itu memandu bmw 
nah...kejar bahagia mu
kalau bahagia itu punya duit berkopak
nah...cari jangan henti
dan kalau bahagia itu punya cinta
nah...usaha sampai mati

tapi ingat bahagia bukan apa yang orang lihat
tapi apa yang kita rasa. 

Saturday, January 31, 2015

#Day 32 010215

Q: Rether you marry someone who is rich but ugly or poor but attractive?

A:  for this question, i choose rich but ugly. At least i will live with his money bahahahaha.

I keep telling my friends i want to marry someone who is rich, it is okay if he is old, ugly or annoying. All i want just his money ($_$).

But the truth is, i wont marry any of man except the one that i love. When im in highschool, my teacher told me, find someone who loves you more than you do.

But, when im getting older, the only i want is to fall in love with the man, do not care if he doesnt love me as much as i do. Let me be the lover hahahaha. Serious!

Menyedihkan!

#Day 1 ( -31days)

Q: hopes, dreams, plans for next 365 days with a picture of yourself.

A:  i hope to be a better muslim, but i'm not sure how it will be because i'm just quiting attending weekly usrah. I rather put a reason of im not into that group, i feel hypocrite for not being me. Its heartbreaking but as im quiting this i hope i will be better in my own way and understanding.

I have dreams which is the same dreams when i start to feel my life will be nothing if im not exploring this world. I want to travel as much as i can.

My plan for this year is to further my study abroad. I sit ielts for preparation and get a atas pagar score which allows me to apply overseas universities. Its quite overwhelming because apperently my english is not so good, even my grammar is like puzzle, my words reveals the basic and my slang is very the kampung. I pray a lot, asking from Him the good result. Surprisingly i manage to get an offer letter from the only university i apply. Its antara dua now because i' starting a new project. 

141214, ive been transfer into a new project, same type of project which is building 94u double storey terrace house. A good apportunities for me because the developer is very determined in creating such a great project, the work follow the flows and going trough a right procedure. This is a great project for me to learn, gather experience and knowledge. If im not further my study abroad, i'll finish this project until next february. 

I plan to loose few kg more, because i want to have a feeling of not-to-worry to eat alot..muahahahaa.

I plan end of this year i will buy a house. Gilaaaakkkk!!!!

Nota Kaki: 010215, aku pilih plan no 2, tolak offer uni, kumpul bekal kat tempat keje, sebab pikir2 balik lepas aku habis master, sape nak amik aku keje dengan experience yang tak sampai setahun tu. Mak orang paling happy sebab dia memang berat hati nak bagi aku pergi jauh2.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blog Template by Delicious Design Studio