Sunday, December 14, 2014

Heartache

My girlfriend asked me

Do you admire him?
Do you wait for him to come to you?

And my answered

I do admire him
But i'm not waiting for him.






























How do i wait since he doesnt asked
even give a signal.

Heartache.


Wednesday, December 3, 2014

Aku Ada Barah Otak *tajuk macam haram

berkurun lama~ ku rasakan~

sangat berkurun tak jejak jari kat sini. rindu nak menulis dan rasa menyesal berbakul-bakul sebab tak menulis. penyesalan yang tak ada penghujungnya sebab aku rasa sejak dua menjak ni aku dilanda penyakit dimetia *sedap pula bunyi penyakit ni, atau dalam bahasa melayunya penyakit lupa sekejap atau dalam bahasa pasarnya nyanyuk. 

Aku jadi risau jugak sebenarnya sebab aku selalu sakit kepala yang kritikal, maksudnya telan penadol tak ada kesan, atau pejam mata nak tidur rasa dunia menari-nari. Lepas pergi klinik, telan ubat bayar mahal baru okay. Agak menakutkan jugak sebab, apa kata kalau aku ni tiba-tiba ada kanser otak *nauzubillah atau barah atau apa-apa penyakit yang merbahaya. 

Dr tak berapa nak hensem tu siap pesan, kalau dalam masa 2 hari ni sakit kepala tak hilang, awak datang balik. Katanya mungkin ada penyakit yang merbahaya. Gila Dr ni buat aku cuak. Balik rumah aku siap google2 lagi bahagian-bahagian kepala. kalau sini sakit apa, situ sakit apa. Gitu punya takut. Masa tu sakit bahagian belakang kepala. Kata En Google tu, kalau sakit sekejap-sekejap, tak belarutan mungkin disebabkan tersalah posisi tidur atau tekanan yang mana menarik otot-otot dileher lalu menyebakan sakit kepala, tapi kalau sakit berpanjangan, lama-lama tu mungkin tanda awal ada tumor pada otak. Tengok gila kau tak cuak. 

sakit ni agak kerap jugak bulan lepas. tambahan bila malam2 sebelum tidur hati aku jadi sayu, lepas tu aku menangis takut mati, takut aku bangun besok aku dalam kubur. apa kata ni petanda 100 hari sebelum kematian ke, tak fasal2 aku google pulak tanda-tanda kematian. Argghh, kepala aku lagi sakit sebab stress. 

tapi sekarang dah jarang2 sakit kepala, sakit kalau aku lambat mandi bila seharian keluar, sakit bila aku kena hujan atau sakit sebab aku tak makan yang mana kesan daripada gastrik *ya ya ya macam2 sakit aku ada. tapi sejak 2 menjak ni aku selalu lupa. bayangkan bila balik rumah aku dah panjat tangga sampai tingkat 2, kadang2 dah sampai tingkat 5 *rumah aku, baru aku cendana aku dah tekan ke alarm kereta? lor kamera tertinggal kat seat belakang atau henfon tertinggal atau homaigosh dompet dalam kereta, kereta tak kunci. lalu aku turun balik, kereta kadang2 kunci kadang2 tak. 

Jadi berbalik kepada penyesalan sebab aku dah lama tak menulis di blog, di tablet mahupun didalam diari, aku takut aku nanti jadi lupa..aku lupa apa jadi dalam hidup aku, aku lupa kenangan dengan keluarga, aku lupa kawan2, aku lupa cerita2 sedih aku, mahupun cerita2 bahagia, cerita aku dan angan2. Jadi aku tanamkan azam aku nak rajin2 menulis, kalau tak kat sini, mungkin dalam tablet *yang mana pembelian tablet ini adalah untuk memupuk kerajinan aku menulis, atau kalau takde kat tab may be dekat tumblr. IAllah aku nak buat tumblr 365 challenge dan kalau aku rajin melebih2 aku nak kongsi jawapan tu kat sini. 

Azamnya nak mula 1st January 2015 sebab nanti cukup satu tahun gitu, tapi ehem, aku takut aku lupa aku nak buat challenge ni bhahaha

*puhliss aku tak akan lupa la, sebab aku dah tulis kat sini miahahaaha

*apa kata kalau aku lupa password belog ni

*apa kata kalau aku lupa aku ada belog hahaha

Ya Allah kuatkan lah ingatan aku. Amin :)




Friday, May 16, 2014

Sedih, sedih bila tinggalkan apa yang kita suka

Aku suka baca, spesifik baca novel, baca buku baca benda yang boleh buat aku pikir

Tapi sedih bila tengok buku RAM Magis, Aku Bercerita masih berbalut kemas atas rak. 

Sedih tengok buku Sekolah Bukan Penjara, Universiti Bukan Kilang kulitnya sudah kusam, kertasnya sudah sikit lunyai

Sedih, kerana lunyai bukan aku belek tapi bergolek-golek dalam beg-serba-serbi-ada yang aku bawak pergi kerja. 

2 minggu lepas muka surat 15 bertanda, sekarang masih kat situ. 

Dalam 14 minggu aku berintership hanya 2 buku yang aku baca, Blues Orang Jelebu dan Gantung. 

Rutin harian 3 bulan yang tidak berubah Isnin hingga Sabtu, 8 pagi hingga 6 petang, aku dekat site. Kerja.

Balik rumah aku masak. makan. tengok tv, terlelap begitu saja. 

Ahad sedaya upaya aku elak dari bazirkan dengan tidur. 

Aku keluar bersosial. Aku joging. Aku shoping. Mengeratkan silaratulrahim. Cuma Rabu, malam aku berusrah. Itupun aku paksa pergi sebab kat sini tak ada yang mengingati macam kat universiti.

Kerja buat aku hilang keseronokkan atau memang aku yang dah tak seronok. 

Bencinya. 



Thursday, April 10, 2014

Gloomy Moody Mode.

Hari yang gloomy dengan hujan yang mencurah curah buat mood untuk bekerja hilang dibawa arus air hujan walopun tak deras macam sungai. Tak aku bukan salahkan hujan bawa mood aku pergi tapi bila pms aku datang semua benda salah dan walaupun salah aku aku tetap nak berada dipihak yang betul. Argghhh. Dulu bila tak ada mood nak masuk kelas aku ponteng saja, aku kira berapa kali, dan jarang sekali aku ponteng memandangkan aku hanya ada 3x peluang untuk ponteng. Tapi bila kerja walaupun tak ada mood nak datang keje aku kena jugak gagahkan diri jejak kaki site. Adoyai.

Mood hari ni nak pergi jauh dari orang, literally orang yang kenal aku dan orang yang aku kenal. Bawa sebotol air ribena dan satu bar coklat atau satu termos kopi dengan biskut kering. Dua pilihan gitu tapi menu kedua macam lagi best saja. Bawa satu buku yang boleh buat aku menangis, gelak dan rasa takut pada satu masa. Baca dan nikmati kopi panas erk, memang aku nak menu yang kedua sebab sekarang tengah hujan, baca buku sambil tengok pokok yang goyang ditiup angin.

Nak pergi jauh....sungguh. *nangis

Oh lelaki, jika perempuan kamu berperangai pelik dalam satu satu bulan mohon kamu bersabar sebab kami sedang berperang, erk hormon tengah berperang dalam kami, semua nak keluar, jadi ermm tidak stabil, yang akan menyebabkan satu perasaan yang erm..nak marah..marah sangat sampai rasa nak jerit jerit, tapi bila lepas marah rasa nak nangis sebab dah marah marah, sedih, rasa terasing...rasa tak disayangi..rasa terancam erm lepas yu rasa geram, meluat benci then rasa sedih balik lepas tu happy bahahaha. Nampak tak bertapa tak stabilnya graf perasaan ni, kalau nak buat graf  bentuknya jadi berkeluk keluk. Andai kata perasaan ni diterjemah jadi roller coaster rasanya ni la roller coaster yang boleh buat jantung keluar jatuh tergolek golek.

Jalan kat dinding duduk lipat lutut rapat ke dada *nangis lagi.

Aku punya mood dah bertakung dalam jamban tak siap.

Tuesday, April 1, 2014

Ijazah dan ajijah

Segulung ijazah tak akan membantu skill pembinaan apatah lagi ajijah yang memang hanya tahu masak kuih gulung. Jangan nak buat muka tekejut beruk kalau radjinikand tukang tampal plaster atau ariel peterpan tukang pasang mozek hanya memanggil kamu kerani. Sumpah sikit sikit dalam hati boleh la, tapi jangan nak buat gila bagi pelempang sambil cakap "aku ini ada ijazah, apa kejadah panggil kerani". Memang diorang tak tahu bahawa kamu ini ada segulung ijazah yang melayakkan diri untuk dapat gaji beriban-riban tapi mereka tahu kamu ini hanya berkehendak kerja didalam opis yang ada penghawa dingin, keluar jalan-jalan disite hanya berbekalkan buku note kecil dikala matahari masih malu-malu nak keluar.

Kalau senior site supervisor minta tolong buat itu ini, tak payah nak cakap apa barang site engineer nak buat itu ini, aku ini ada segulung ijazah, title engineer lagi, atau, aku ini belajar pengurusan pembinaan, kerja aku itu macam project manager gitu, jangan nak arah2 aku buat itu ini. Itu kan kerja site supervisor.

Ijazah pembinaan langsung tidak menjamin kamu ini tahu kalau mahu baiki plaster kena tambah gam dalam plaster agar kerusakkan sama tidak akan berulang atau bila ada inspection kamu tidak akan melenting bila site supervisor suruh periksa itu ini walau dalam buku tebal yang dibaca itu semua kerja site supervisor. Apa kejadah aku yang title engineer ini mahu buat itu semua atau apa kejadah aku yang title bakal project manager 10 tahun akan datang nak periksa itu ini.

Nak jadi taiko dalam dunia pembinaan tak dipandang pada ijazah opss, tak.. pandang jugak sipi2 bila nak keluarkan gaji, tapi sumpah ilmu ijazah tak sama dengan ilmu bila dalam industri. Belajarlah, walopun disuruh ukur batu simen dan kamu tahu batu simen memang panjangnya 215mm.

Thursday, March 27, 2014

I'm different.

Kamu nak perempuan yang macam mana?

Nak yang independence macam mazura.

Ermm tapi bukan mazura la.

Alahai~

Kita respect gila perempuan yang boleh makan sorang2 kat kedai

Akak zura hari2 makan sorang

Zura lain.

Adoyai~

Mak sayang semua anak mak.

Tapi mak sayang along lebihkan?

Huh. Perasan.

Hailooooo~


Apa salah aku~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blog Template by Delicious Design Studio