Thursday, May 31, 2012

Happy Birthday



Assalamualaikum, salam jumaat yang penuh barakah.

Kenapa entri pasal birthday? Birthday aku ke? Tak pun, my birthday passed 2 weeks ago. Today is one of my bestie birthday.  So Maizatul Nadwa bt Haji Razi, Happy birthday too you, this entry I’ve dedicate to you as for myself too. Hope this will be our reminder year after year.



Dearie nadwa, 
Happy birthday to you
Thought I haven’t met you for so many years
Hope you are happy instead of tears
Pleasure reign as I’m doing this greeting send

This is the day you have been given another chance from him to enhance your life. I always said to you to be anak solehah because without her who are us to Him. His bless come after her bless, our mother. It’s not like I asked you to cry out (aku tau ko pun gembeng)  just remember this is the day your mom feel the pain to deliver you to the world. Add one in the list, thanked your mother for giving you a life in Allah wills.

Study smart, well I should ask too even I know you are already a smart person (skema bio), love your course, of cause your job when doing practical, love your patient but don’t fall in love to the doctors hehehe. May you succeed in your career and this is your choice for your future. The future always there, it was fated but in Allah wills, we always have chance to choose.

All praised to Him for your long-life, make it meaningful, to you, to your friends, your parents even your sisters and islam so do Malaysia (nyanyi lagu Negaraku). May Allah bless you here n after. May you’ll be one of the jannah member and may Allah forgive all your sin todays and the future.

Birthday is another day for us to admit His power against us. We’re the caliph in this life and 21 years for being in His power is long enough for us to think more mature and act like an adult. Teen life is fun and fun can be feel in the right way.. this note i've wrote (typing) sincerely for you. friends till jannah. Remind me as i remind you because human never slip from doing sin.

happy birthday. may all your dreams come true. love you still :)

p/s (^___________________^) senyum tak perlu kata apa-apa.

Tuesday, May 1, 2012

Sumbangan Ikhlas.

Assalamualaikum.



salam lama tak tulis entri baru hehehe.
sibuk? tak pun..
malas? ya.
dan malas memang tiada obatnya(memang sengaja nak eja macam ni).


OMA! OMA! semalam aku menderma tapi tak ikhlas. tengok aku cerita kat belog aku menderma, dan memang telah menimbulkan spekulasi tak ikhlas dan riak dan takbur...abaikan riak dan takbur sebab objektif sekarang ialah tak ikhlas.

semalam lepas park kereta sewa...ia kereta sewa sebab aku belum mampu nak berkenderaan dan bukan aku pun yang parkin kan...kakak tua tu yang drive sebab aku belum yakin dengan lesen P aku untuk bawa anak-anak gadis chomel menghabiskan duit di mall terpilih.

turun je kereta ada sorang abang dengan kakak dengan kakak datang hulur buku doa mustajab.

"eh, tak nak, xpe" kata aku dengan malasnya. kat rumah dah ada 2,3 buku yang sama jenis aku beli dari adik yang datang dengan baju compang camping minta beli buku yang dia jual.

"eh tak, ni sumbangan ikhlas...bukan nak jual" abang tu hulur lagi pada aku. kakak tu tersenyum.

anak-anak gadis chomel "sumbangan ikhlas".

aku pun ambil lah buku tu dan nak blah....tapi abang tu tahan dia cakap
"sumbangan ikhlas".

"aa..aaa yer, terima kasih" aku dan anak-anak gadis nak pergi lagi tapi abang tu tahan.

"sumbangan ikhlas, nak bagi seringgit sorang pun boleh, nak bagi berapa pun tak kisah, sumbangan ikhlas"

aku pandang buku, pandang abang tu, pandang anak-anak gadis

"sumbangan ikhlas"

aku hulur rm5, tu je duit paling kecik ada dalam dompet. derma tu bukan derma sebab aku rasa bersalah aku dah pegang buku tu, bukan derma, sebab aku tak ikhlas.

"cara abang tu tak betul" Dongi.

see abang or kakak...i'd prefer you come to me and ask weather i can donate some money for your whatever organization instead of give me the book and let the misunderstanding there. that is not the right way. abang buat orang rasa serba salah.

aku nak marah kat siapa kalau aku tak ikhlas? sebab ni masalah hati aku sendiri...marah diri sendiri je la and abang there are little anger for you...huh.

kalau abang baca belog ni (anggap je la) lepas ni kalau abang jumpa mana-mana orang untuk bagi ambil sumbangan ikhlas tu abang cakap macam ni "assalamualaikum adik, abang dari rumah anak yatim sekian-sekian nak minta sumbangan ikhlas. kalau adik bagi sumbangan abang bagi buku doa mustajab ni kat adik. boleh tak adik bagi sumbangan ikhlas?" and it is not lower your status either

Nota Kaki: ”Tangan yang di atas (tangan yang memberi) lebih baik dari tangan yang di bawah (tangan yang menerima atau meminta). Maka kerana itu mulakanlah memberi kepada keluargamu. Sebaik-baik sedekah ialah ketika kaya. Sesiapa yang memohon dipelihara (agar ia tidak sampai meminta-minta) Allah akan memeliharanya dan sesiapa yang memohon dicukupkan (agar ia tidak bergantung selain kepada Allah) Allah akan mencukupkannya.” (al-Bukhari).

p/s if i died before the sincerity meet me, the rm5 just burn without any goodness.

p/s nasihati saya (-_-)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blog Template by Delicious Design Studio