Saturday, December 31, 2011

innermost: tolong ingatkan aku: it's new and i'm the old

Tolong ingatkan aku
Salah tetap salah
Haram tetap haram
Jangan dbetulkan
Dengan lidah
Dengan perbuatan
Jangan dibiasakan
Kelak makin melarut
Kelak makin hanyut                                                               
Tolong ingatkan aku
Salah tetap salah
Haram tetap haram
Apatah sekadar latihan
Apatah sekadar gurauan
Bukan itu caranya
Hilang agama
Hilang panduan
Hilang norma
Aku permpuan
Engkau bukan mahram
Haram tetap haram
Salah tetap salah
Bukan salahmu, salahku
Jadi ingatkan aku
Menyentuhmu adalah haram
Salah tetap salah
Haram tetap haram
Bilang jangan dibiasakan.

This is one of the Innermost in my former blog, Miracle Thought. I wrote this as a reminder for me a.k.a my wish for the recent years. Seem like it doesn’t change me while the days fly leaving me without my intention. It’s new years and I can’t see any improvement even feel it. The feeling of guilty being with me while I wrote this but the feeling doesn’t belong to me through out the days. O Allah guide me along the right path. Bilang jangan dibiasakan.

p/s am i celebrating the new year? pfuuuuhhh!

Nota Kaki:
rasa itu anugerah tuhan
kadang ia datang
kadang ia meninggalkan
rasa sakit ditinggalkan Dia
belum pernah aku rasa
kerna Dia selalu setia
sakit meninggalkan
selalu aku jumpa
kerna aku manusia alpa.

Friday, December 30, 2011

study macam nak mati, tak boleh jawab jugak.

You'll never get tired if you meet the knowledge with curiosity to know why it happen and why He decide to be like that.and it sick to learn and you leave the knowledge on paper leaving the hall and forget to bring along the knowledge with you.
kau tahu berapa stress aku nak jawab soklan siput sedut ni

 Assalamualaikum, salam jumaat yang penuh keberkatan, penghulu segala hari dan jangan lupa hari kiamat juga jatuh pada hari jumaat. Jumaat mana? Yang pasti bukan hari ini. Owh...happy study week also to all degree student that going to face final examination next week. 

Quotes kat atas tu diquoteskan oleh Saya-Yang-Perasan-Puitis. It just decrice me...really me when facing the examination week. Bukan setakat zaman kat uni ni, tapi ermm sejak high school lagi kot. Owh mazura memang begitu, dia sedar dia begitu dan dia tahu begitu tak akan membawa dia kemana-mana selain bertahan untuk keputusan yang lulus tapi bukan dengan cemerlang.

Ingat balik masa kat sekolah dulu sistem peperiksaan lebih kurang macam kat u jugak tapi terbalik sikit final 60%., test 20% n 10% assigmnet 10% lagi untuk quiz...ahh macm tue la kalau aku tak hilang ingatan sebab termakan buah kuinin yang ada ulat atau termininum air nescafe yang sekor semut tue guna untuk lemaskan diri.

Tapi yang bestnya soalan test tu cikgu subjek yang buat maknanya tak selaras 1 malaysia macam soalan final. So 2, 3 hari sebelum exam tu cikgu2 akan bagi tips lebih kurang apa yang nak kena study untuk jawab test. So aku akan study semata-mata untuk jawab soalan test tu maknyanya kalu tetiba cikgu tu nak buat retest memang kompem bin jelas tak boleh nak jawab. Sebabnya aku study bukan kerana ilmu, apatah Dia tapi sebab nak lulus and tak nak kena repeat paper.

Tapi rasanya bukan aku saja, mostly classmate aku, mostly 1 form..or even batch lain akan buat macam tu. Mungkin la ada sekelompok yang memang study dari awal dan 2,3 orang yang belajar kerana minat dan 1 orang belajar kerana minat +kerana ilmu itu dan kerana Dia Yang Maha Bijaksana.

Aku sendiri dah didik diri aku sendiri, dari sekolah menengah lagi, study because of the exam (tak boleh nak salahkan mak ayah sebab aku duduk asrama + tak boleh nak salahkan cikgu sebab diorang dah pesan suruh buat revision dari awal lagi). Penat? Ya sangat penat sebab aku tak temui keseronokan nak belajar.

Owh nak kasi tahu aku ni memang tak minat belajar, ada la 1 kisah tu kan...
Masa tu aku  form 4 dalam bas dengan bebudak kelas yang tak berapa disenangi cikgu haha...dan sorang cikgu kimia yang sangat bersemangat nak bagitahu kenapa acid dan alkali kalau bercampur jadi neutral.

Cikgu tu baru balik dari umrah dan kalau tengok penampilan, cara dia semua berubah, menyejukan hati, bak kata cikgu fizik tu cun tahap boleh buat isteri la..isteri ya bukan kekasih. Dalam bas tu semua orang duduk berkumpul depan dia sebab cikgu tu kata melalui riak muka, cara, perangai dia boleh tahu apa subjek yang orang tu suka. Tak payah susah nak pergi main application kat Friendster nak tahu subjek mana yang kita minat (masa tu fb tak femes macam sekarang ni).

"owh hassan...kalau muka macam ni..kening tebal rambut belah tepi ni, saya tahu awak minat kimia" kata cikgu tu...jari telunjuk dia mengetuk-ngetuk dagu. Dan hassan pun tesenyum melebar mengiakan, dalam erti kata dia berjaya menjadi anak murid kesayangan cikgu tersebut.

"kalau syukri pulak, memang tak dinafikan lah awak memang minat biology" dan syukri bertepuk tangan meraikan kehebatan cikgu itu. 

Dan aku pula terasa excited nak mati untuk tahu aku minat subjek apa. Walhal sepatutnya aku lah yang lebih tahu apa aku minat, bukan cikgu kimia itu, bukan syukri, bukan hassan dan bukan kawan2 yang lain yang sama2 terlopong menunggu cikgu tu memberi jawapan subjek apa yang paling aku suka. 

Lama cikgu tu berfikir. Bunyi ermmm dalam mulutnya buat aku berpeluh-peluh nak tunggu jawapan.
"awak mazura ermmm...awak ermmm...awak tak minat apa-apa" kata cikgu itu.
Yaks~! Betul ke aku tak minat apa2?

Mungkin kata-kata cikgu tu betul sebab hassan tengah amik course chemical engineering kat UTP dan syukri pulak dah terbang ke Rusia buat medic. Tinggalah aku yang tak minat apa2 kat UTHM amik kos yang aku mula minat, Construction Management. 

Atau mungkin cikgu tu silap. Dia tak boleh nak baca apa yang aku minat sebab masa tu tak ada subjek Construction Management...jadi konklusinya aku masih mencari-cari..bukan aku tak minat apa-apa...fuhhh!

Dalam hidup aku aku kenal seorang je yang belajar kerana dia seronok, dia minat. Dia tak perlu buku yang tebal macam big mac tu nak pahamkan konsep dan dia tak perlu nak stress dengan peperiksaan, macam mana nak jawab, owh ada soalan spot tak atau tips apa yang masuk atau macam aku tadi...pergi ke kelas intensif basic engineering sambil berharap dengan mulut terkumat kamit baca doa lectrurer tu akan bagi soalan bocor muahahah sadis la kamu ni mazura.

Tapi orang yang aku kenal tue boleh kira macam tak wujud...tak jugak sebab dia memang ada..tue la aku rasa kamu pun kenal Rancho haha..yup the guy in 3 idiots movie...kala tengok dia nampak sangat dia bahagia dengan belajar, sebab dia minat, dia suka bukan untuk jadi kaya bukan untuk dapat result gempak gumpita masa exam walopom...ha walopom Amir Khan berlakon jer...kononnya. 

Study because of the exam is exhausted, study because of Him is fun. Orang kata segalanya bermula dengan niat, niat kat mulut kena selaras dengan hati. Niat betul, cara belajar betul, tawakal kat Allah don't be surprised if you one of the deen lists (paham tak mazura oii)

P/s kesan daripada keinsafan minggu belajar. O Allah guide me to the truth.

kamu pikir bagaimana?
Nota Kaki: jangan nak marah menyesal nak rendam kepala dalam cawan kalau tak prepare awal2. kalau stdy mengharap pada soalan spot ngan tips exam the mark that you'll get you get are what you deserved.

Saturday, December 17, 2011

Mission Impossible: Ghost Protocol

Assalamualaikum.

semalam niatnya nak pergi dating dengan awek tu tapi cik apipah sibok nak mengekor sama. katanya kalau berdua mesti ada yang ketiga. kang kena tangkap khalwat siapa susah.(nak kena lempang juga cik apipah ni)
kacau daun saja. tapi kira okay jugak sebab kalau cik apipah ikut cik zura ngan cik yam ni tak payah la nak ngorat konduktor bas pergi bp sebab cik apipah ada kenderaan roda 4.

kenyataannya pergi bp sebab nak berombak rindu tapi cik apipah yang dah tengok cerita tue terus hasut kitaorang tengok ghost protocol. yer la dia kata ombak rindu tu tak best macam novel dia. tapi dia tak tahu cik zura ni bukan la nak tengok sangat cerita dia macam mana. cik zura nak tengok aoron aziz yang hensem nak mati tu je. tapi kira okay je la..ghost protocol pom ghost protocol la.....cik zura tak kisah sebab ada tom cruise kan.


well let forget what i bubble up there. lets review what is interesting about this movie.



The IMF is shut down when it's implicated in the bombing of the Kremlin, causing Ethan Hunt and his new team to go rogue to clear their organization's name. Actually Ethan Hunt had given a mission hand off by the secretary of IMF but he doesn't know (or he know but pretend do not know or i the one who do not what really happen haha) that the secretary is a traitor. after hand off the mission in a car they being ambush by i don't know who again, the secretary died but Ethan Hunt manage to save himself with a analyst.
they have to stop a nuclear bomb that will explode America because the Russian think Kremlim had bombed by terrorist from America (selalunya orang islam akan jadi pengganas kan3). to activate the bomb the terrorist need a code that is been seized by a contract killer. then the mission again....get the code from the contract killer.
but all the mission was failed, nuclear bomb have been activated, but once again typical movie that pampered the audience, the bomb isn't explode, it just hit a skyscraper then fall into the ocean. mission accomplish and the bomb was tag as a meteor to avoid any speculation. hahaha....

cool tu hebat, hebat macam poster ini.

1) the cast is okay, it is a sequel of mission impossible so the hero should be there, Ethan Hunt played by The-getting-old Tom Cruise (seriously he is getting old, in this movie you can see his wrinkle kuang3) *tak taw la kenapa aku nak tengok dia punyer kedut hak3

2) this is action movie so no wonder la there lots of action scene, jumping here and there from building to building, car racing, explosion and bla3.....typical action scene but it succeed to make you feel eager to watch another shot of action.

3) they travel form Russia to America, then Dubai and a few scene in Mumbai. the most excited scene is when Tom Cruise doing Tarzan swing around the Burj Khalifa. imagine la...if you can't just go to nearer cinema and buy a ticket.

4) Anil Kapoor also played a role in this movie as a rich man who own a satellite to activate the nuclear. just a few scene i don't know why they should ask him to play a role like that. a few scene flirting with Paula Patton doesn't shows who really Anil Kapoor as a big star in bollywood. None action involve him and seriously ahhh kenapa anil kapoor blakon untuk scene macam tu je (T_T).

5) conflict occur when Brand the analyst actually a former agent that was assigned to protect Ethan Hunt wife in the sequel before. but he failed that mission and Ethan's wife had been killed by don't know -who-killed her. that why he stop being an agent and turn to being a crime analyst.

6) the question is...why ghost protocol. sebab cerita ni cuma dalam 2 scene sahaja disebut apa itu ghost protocol. when kremlin had been bombed, the preseident of IMF had activate the ghost protocol. a protocol when the existing of IMF had been been denied by the world..tajuk yang tak patut lansung sebab kalau orang missed 2 scene tu dorng takkan tahu kenapa tajuk dy mesti ghost protocol.

7) Ethan's did not die. dari awal cerita, semuanya dah dirancang sebab IMF tahu ada pengkhianat tapi tak tau spe. ermmm.....pape la~

8)overall a great action movie actually. as expected from hollywood. i give 3.5 over 5 despite 1.5 because i've still wondering how the ombak rindu would be.

p/s the contract killer was awesome!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tak jumpa gambar yang tulisan omputih




















spe nak g tengok ombak rindu?~ despite it's  already too late~ 


Wednesday, December 14, 2011

single itu bukan dosa

Nak start maca mana pun dah tak tahu, dah lama sangat3 tak update entry kat sini. so the 1st word from my heart Assalamualaikum!
tadi ingat nak tengok2 je kat sini, tak de niat pun nak update entry, nak tengok la tkot2 google da terminate coatic me ni sebab Encik Sergey Brin ngan Encik Larry Page da fade up ngan belog caotic me yang buat kulat kat saluran2 data diorang (pe aku merepek ni) .Nak tengok follower baru pun tak sebab tahu kalau dah bekulat tak update entry tak payah berangan la nak ada follower.

tapi thanks for those who leave sweet hi in the chat box >>>>> 
kang tadi da cakap take niat pun nak update entry, tapi sebab korang bagi saya senyum so entry ni saya dedicate sama kamu puhhhhhhh!

minggu lepas after a bit discussion about my project with my group, one of my friend ask me weather i pernah bercinta ngan mana2 jejaki dari mana2 zaman, tak kira la zaman batu ke kalau masa tu saya dah lahir, zaman tadika yang hingus meleleh ke atau zaman high school musical yang hypening yang amat.

okay fine, couple C.O.U.P.L.E
tak tahu kenapa rasa macam terhina sangat dengan pertanyaan tu. rasa macam dia tengok i tak laku, tak ada orang nak or minah ni garang yang amat, masuk pulak palapes, tangan pun dah bermuscle so laki2 mesti takut nak dekat dengan kamu.

masa PLKN pun pun sama, ada sorang girl yang sama dorm tanya. soalan lain maksud yang sama. "kau ada pakwe tak?"
"tak ada"
"patut la" dengan muka tambah ngan senyum sinis nak mampos (atau perasaan aku je) dia blah.
walopom hanya "patut la" aku rasa terhina sangat. weh aku lagi cun dari kau la, kalau nak pakwe boleh je sob3

ataupun masa bermusical kat sekolah menengah dulu, rumate i tanya, zura ko ni les ke?
ahhh soalan penghinaan lagi...lagi dan lagi.
aku tak les la weh.......dulu, kini dan selamanya.


so untuk menjawab ketiga-tiga soalan yang lain tapi maksudnya sama walopom tahun yang berlainan.

ya saya pernah couple
ya saya pernah ada pakwe
tidak saya bukan lesbian

why should i have bf....sbf....
"ko ingat ko tu alim ke zura oi nak boikot2 pasal kapel mapel ni. alah baju kau pakai pun sendat, tudung pun kau selempang je la weh....bukan selalu orang jenis macam kau ni ada pakwe ke. kalau orang tenung muka kau pun dah tahu minah galak macam kau ni mesti layan je kalau ada mamat nak berkenalan kan..kan...kan...betul tak aku cakap ni..."

>>sebab saya galak, saya tak jaga sepenuhnya pakaian, saya tak kisah nak makan kongsi pinggan ngan laki jadi biar saya jaga pasal couple. yang ni saja saya mampu dan saya akan pertahankan sampai saya kawen. i don't mind if u looking at me same as the other girl yang couple. tapi yang penting saya tak buat macam diaorang buat.

''kalau ko tak ada pakwe mesti ko ada skandal, alah takkan kau boleh tahan tengok orang dok bekepit ngan tepon ketimur barat selatan punsing pergi tenggara...kan..kan. ''

>>Alhamdullilah Dia bagi saya kekuatan untuk kata kat laki yang pernah mesej ngan saya bukan atas dasar kawan atau kerja atau family "stop mesej me, stop calling me, u may mesej if only u  have VERY2 important thing."

ya saya pernah kapel...lama dulu and i'm not regret about that. the experience teach me the true feeling of love..it comes when i starts to love Him more than i eager to find boy's love. yes i'm not that alim to denied about couple or prevent any girl or any friend to love someone but for me, for my sake for my future i'm proud being single. it is not a sin then don't look at me as i'm doing a large mistake for being alone.

p/s this is for me~

Nota Kaki: adik2 aku yang macam siput sedut cakap "garangnya, patutla tak ada laki nak kat kau"

nak tengok gambar yang menyejukan hati boleh masuk  SINI



p/s: if you feel what i feel and think what i think....surely we share the same heart :)


>>>>taw tak Encik Sergey Brin ngan Encik Larry Page ni founder Google......kalau tak caya bukak kamus bergambar muka surat 17 1/2



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blog Template by Delicious Design Studio